ВЕРБАЛЬНІ ТА НЕВЕРБАЛЬНІ ЗАСОБИ КОМУНІКАЦІЇ В КОНТЕКСТІ МІЖКУЛЬТУРНОГО КОНТАКТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-933Х/2024-ХХI-4

Ключові слова:

глобалізація, міжкультурна комунікація, міжкультурна особистість, культура, вербальні й невербальні засоби комунікації

Анотація

Стаття присвячена сучасним проблемам міжкультурної комунікації у вітчизняній і світовій науці. Автор розглядає роль засобів вербальної та невербальної комунікації у процесі міжкультурного спілкування і проблеми символізму в ній. Обґрунтовується взаємозв’язок вербальної і невербальної складової у комунікаційному процесі. Наводяться приклади міжкультурних девіацій у процесі як вербального, так і невербального спілкування. Особливу увагу автор приділяє національним особливостям використання невербальних засобів у міжкультурній комунікації. У статті розглядаються специфічні невербальні знаки, які притаманні окремим народам і етнічним групам. Крім того, у статті розглянуті вербальні та невербальні засоби комунікації у сучасному міжкультурному контексті. Визначено актуальні цілі міжкультурної комунікації, з’ясовано особливості мови як багатофункціонального інструменту міжкультурного спілкування. Автор розмежовує поняття «комунікація», «спілкування» й обґрунтовує свої погляди. У статті аналізуються типи та функції невербальної комунікації. Міжкультурна комунікація розглядається як складне явище, вивченням якого займаються багато галузей гуманітарного знання. Міжкультурна комунікація розглядається як необхідний для суспільства теоретичний і прикладний науковий напрям дослідження, що перебуває на стику лінгвістики, культурології, комунікативістики й лінгводидактики. Сутність міжкультурної комунікації як соціального феномену полягає в конструктивній або деструктивній взаємодії між представниками різних національних та етнічних культур або субкультур у межах певного просторово-часового континууму. У статті подається огляд різних підходів до вивчення особливостей міжкультурної комунікації, з тим щоб ще раз привернути увагу дослідників міжкультурної комунікації до необхідності використання міждисциплінарного, синергетичного підходу до цієї галузі гуманітарного знання і викладання цієї дисципліни у вищій школі.

Посилання

Донець П. М. Основи загальної теорії міжкультурної комунікації: науковий статус, понятійний апарат, мовний та немовний аспекти, питання етики та дидактики. Харків : Штрих, 2001. 384 с.

Загороднова В. Ф. Основи міжкультурної комунікації. Бердянськ : БДПУ, 2018. 314 с.

Манакін В. Мова і міжкультурна комунікація. Київ: ВЦ «Академія», 2012. 288 с.

Селіванова О. О. Сучасна лінгвістика: напрями і проблеми. Полтава : Довкілля, 2008. 712 с.

Слющинський Б. В. Міжкультурна комунікація в українському Приазов’ї. Київ : Аквілон-Плюс, 2008. 496 с.

Reimann Н. Kommunikationssysteme. Umrisse einer Soziologie der Vermittlungs- und Mitteilungsprozesse. Tiibingen, 1968. S. 75.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-02