ФІЗИЧНА ОСВІТА – НАЙВАЖЛИВІШИЙ КОМПОНЕНТ ОСВІТНЬОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31494/2412-9208-2023-1-3-577-586

Ключові слова:

фізична освіта, освітній процес з фізики, занепад фізичної освіти як проблема загальнодержавного рівня.

Анотація

У статті піднімається важлива і вкрай актуальна проблема занепаду фізичної освіти в Україні. Наголошується, що у нашій країні завжди була потужна система фізичної освіти, але в останні роки, внаслідок невдалих реформ, відбулося у певній мірі знищення багаторічних освітніх надбань та нівелювання національних цінностей. Констатовано, що за результатами вступної кампанії 2023 року у черговий раз впали набори на спеціальності фізико-технічного напрямку, а деяким закладам вищої освіти не вдалося виконати державне замовлення по прийому на ці спеціальності. Наголошується. що по мірі оновлення світу оновлюються і спеціальності, але найближчим часом найбільшим попитом користуватимуться ті, при підготовці за якими майбутні фахівці вивчатимуть фізику як базову дисципліну. Представлено короткий огляд на предмет визначення ролі знань з фізики для найбільш необхідних та затребуваних у наш час професій. Доведено, що необхідно негайно повернутися до професійно орієнтаційної роботи в освітньому процесі з фізики, але розширити її функції – не лише знайомити учнів із сучасними професіями, але й пояснювати їм роль фізичних знань для досягнення успіхів у кожній з професій та у подальшому житті. Визначено, що збій у формуванні в учнів мотивації до вивчення фізики і оцінці її ролі в сучасному світі відбувається на певних етапах шкільної освіти, а тому вивченню фізики в закладах середньої освіти слід приділяти особливої уваги, для чого необхідні кадри високої кваліфікації. Відзначено, що сьогодні у більшості закладів середньої освіти, навіть спеціалізованих у галузі фізики і математики, не вистачає вчителів фізики, тому її часто викладають випадкові у педагогічній діяльності люди, які не володіють комплексом необхідних фахових знань, не здатні забезпечити якість освітнього процесу, а головне – зацікавити учнів. Зазначено, що в цьому напрямку теж є суттєві проблеми, зокрема, набір на спеціальність «Середня освіта (фізика)» різко впав, в останні роки в деяких педагогічних університетах не виконується навіть державне замовлення з набору. Запропоновано заходи щодо заохочення молоді до навчання на спеціальність «Фізика (середня освіта)». Констатовано, що сьогодні найважливіший компонент освітньої системи України – фізична освіта – переживає занепад і сподіватися на те. що така ситуація сама собою виправиться, вже неможливо. І без активної участі держави у розв’язанні цієї освітньої і суспільної проблеми у тих обставинах, що склалися, обійтися неможливо. Проблема занепаду фізичної освіти повинна бути визнана проблемою загальнодержавного рівня.

Посилання

Шут М. І., Благодаренко Л. Ю. Проблеми підготовки компетентного вчителя фізики в рамках реалізації проекту «Нова українська школа». Наукові записки Бердянського державного педагогічного університету. Серія: Педагогічні науки. Вип. 3. Бердянськ : БДПУ, 2019. C.432-439

Шут М. І., Благодаренко Л. Ю., Січкар Т. Г. Першочергові цілі та завдання на шляху реалізації інтегративної моделі природничонаукової та технічної освіти. Збірник наукових праць Камя’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Серія педагогічна. 2022. Випуск 28. С. 32–35.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-01