STEAM-ОСВІТА В ПРОЦЕСІ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ УЧНІВ СТАРШОЇ ЛАНКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31494/2412-9208-2022-1-2-105-112

Ключові слова:

STEAM-освіта, цифрові хмарні технології, учні старшої школи, технологічна підготовка.

Анотація

Cтаття присвячена теоретичному обґрунтуванню ефективності реалізації STEАM-освіти в процесі технологічної підготовки учнів старшої ланки засобами цифрових хмарних технологій. Посилення ролі STEM-освіти є одним із пріоритетів її модернізації, складником державної політики з підвищення рівня конкурентоспроможності національної економіки, одним з основних факторів інноваційної діяльності у сфері освіти, що відповідає запитам та потребам нашої держави. STEAM-освіта поєднує природничі науки, технології, інженерію, мистецтво та математику в єдиний спрямований освітній курс. Інтеграція сприяє комплексному опануванню навчальних дисциплін із практичним застосуванням знань, умінь і навичок. Такий спосіб викладення інформації забезпечує розвиток науково-технологічного погляду учнів як на окремі складники навчання, так і на освіту загалом. Сьогодні STEАM – це те, що може допомогти учням старшої ланки підготуватися до працевлаштування в майбутньому. Спочатку освіта мала на меті створити комплексний інструмент для розвитку людини світу. Тобто, у ході підготовки майбутні спеціалісти мають чітко усвідомлювати, яке місце у світі займає кожен продукт чи розробка. У питанні реалізації STEAM напрямку головною проблемою постає питання щодо підбору ефективних форм, методів та засобів навчання. Оскільки використання цифрових хмарних технологій задекларовані на державному рівні наказами МОН України, отже, й у процесі реалізації STEAM-освіти їх використання доречне, особливо з урахуванням чисельних позитивних досліджень щодо значного підвищення зацікавленості старшокласників у навчанні під час використання ІКТ на заняттях. Проведене дослідження засвідчує, що застосування цифрових хмарних технологій дозволить залучити учнів старшої ланки до активного, інтерактивного та спільного навчання; посилить їхню зацікавленість і мотивацію щодо вивчення навчальних STEM-дисциплін. Упровадження STEAM-освіти здатне змінити економіку нашої країни, зробити її більш інноваційною та конкурентоспроможною.

Посилання

Букатова О. Впровадження Steam-підходу в освітній простір. VI Дунайські наукові читання. Ізмаїл : РВВ ІДГУ, «ІРБІС». 2020. С. 64–69.

Даннік Л., Погребняк М. Впровадження STEAM-освіти на уроках технологій. The XIV International Science Conference «Theoretical foundations in practice and science», December 21-24, 2021, Bilbao, Spain. С. 382–384.

Сороко Н., Рокоман О. Функції та роль STEAM-орієнтованого освітнього середовища основної школи для розвитку STEAM-освіти. Нова педагогічна думка. 2019. № 4 (100). С. 55–60.

Школа в «хмарі». Tech Today: веб-сайт. URL: https://techtoday.in.ua/news/shkola-v-xmari-32608.html (дата звернення 18.06.2022).

STEM-освіта. Інститут модернізації змісту освіти: веб-сайт. URL: https://imzo.gov.ua/stem-osvita/ (дата звернення: 18.06.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-30