АКТУАЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОГРАМИ «ЛІКУВАЛЬНА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ДЛЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ ПОСТАВИ В УМОВАХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31494/2412-9208-2022-1-2-122-132

Ключові слова:

лікувальна фізична культура, молодший шкільний вік, функціональні порушення постави, кругла спина, бокове викривлення хребта, загальноосвітні навчальні заклади, урок лікувальної фізичної культури, структура заняття.

Анотація

У статті актуалізовано та досліджено першорядність корекційних занять у школах для дітей з порушеннями постави. Лікувальна фізична культура (ЛФК) – це не тільки медична дисципліна, яка застосовує засоби фізичної культури (в основному вправи) з метою лікування та реабілітації учнів та профілактики захворювань. Для підвищення ефективності вправ до завдань ЛФК входить використання педагогічних засобів впливу: вироблення впевненості у своїх силах, свідоме ставлення до занять і необхідності брати у них активну участь. Форма лікувальної фізичної культури – це та організаційна форма, у межах якої застосовуються засоби лікувальної фізкультури та здійснюються методи ЛФК. Методи (методики) ЛФК насправді є завданнями ЛФК. У найменуванні методики ЛФК вказують те захворювання чи патологічний стан, у якому цей метод застосовується. Засоби ЛФК – це діючі лікувальні фактори, такі, як гімнастичні фізичні вправи, фізичні вправи у воді, ходьба, заняття на тренажерах тощо. У статті досліджено теоретичні питання підготовки викладачів фізичного виховання до впровадження програми «Лікувальна фізична культура для дітей молодшого шкільного віку з функціональними порушеннями постави в умовах загальноосвітніх навчальних закладів», розкрито вікові анатомо-фізіологічні особливості розвитку молодших школярів, основні причини функціональних порушень постави в молодших школярів в умовах закладів загальної середньої освіти та вдома, описано завдання програми, перспективи формування знань, умінь, навичок та компетентностей у процесі вивчення програми.

Посилання

Дикий Б. В., Добра П. П. Методи об’єктивної оцінки ефективності реабілітаційних заходів при проведенні ЛФК : методичні рекомендації. Ужгород, 2013. 55 с.

Кашуба В. А. Биомеханика осанки. Київ : Олимпийская литература, 2003. 280 с.

Кравцов М. І. Особливості фізичного розвитку і фізичної підготовленості студентів. Матеріали І науково-практичної конференції «Роль фізичної культури в здоровому способі життя». Львів, 1995. С. 37-38

Куделя І., Кривчикова О. Засоби і методи корекції фізичного стану студентів спеціального відділення вищих навчальних закладів. Молода спортивна наука України: збірник наукових праць в галузі фізичної культури та спорту. Львів : Українські технології, 2004. Т. 3. С. 175–179.

Куртин Т. В. Оптимізація фізичної реабілітації хворих на ішемічну хворобу серця з урахуванням індивідуальної толерантності до фізичного навантаження : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. мед. наук : спец. 14.01.24. Дніпропетровськ, 2008. 20 с.

Москаленко Н. В. Фізичне виховання молодших школярів : монографія. Дніпропетровськ : Видавництво «Інновація», 2007. 252 с.

Порада А. М., Порада О. В. Медико-соціальна реабілітація і медичний контроль. Київ : Медицина, 2011. 296 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-30