ІНТЕГРОВАНИЙ КУРС «МИСТЕЦТВО» ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31494/2412-9208-2022-1-2-158-165

Ключові слова:

критичне мислення, креатив, предметне навчання, творчість, здібності, мистецтво, НУШ.

Анотація

Сучасна психологія та педагогіка вже більше десяти років віддають перевагу ефективним та оригінальним освітнім засобам, основна мета яких полягає в розкритті потенціалу сучасного мистецтва, розвитку критичного мислення, що може застосовуватись під час вивчення різноманітних шкільних предметів. Сучасне суспільство потребує громадян, які здатні мислити гнучко та динамічно, вміють орієнтуватися в мінливості життя, можуть приймати нестандартні рішення. Критичне мислення сучасного мистецтва – це ювелірний інструмент для розуміння нової освітньої парадигми, орієнтованої на адаптацію вільного спілкування у світовому просторі. Життя доводить, що саме завдяки креативності, гнучкості, здатності до генерування нових ідей суспільству буде легше орієнтуватися в найбільш складні часи. Основними завданнями інтегрованого курсу «Мистецтво» в початковій школі є розкриття творчих здібностей учнів, стимулювання їх художньо-образного мислення, виховання естетичного смаку особистості. У процесі короткого огляду історії сучасного мистецтва, освоєння культурних цінностей формується розвиток художньо-образного мислення на основі ідеї «прекрасного». Попит на креативних, інтелектуально розвинених людей дуже великий. Кожен з нас митець, а творчість приносить нам величезне задоволення. У творчості людина отримує багато можливостей, щоб виразити свої почуття та емоції. Творчі здібності в дітей вже не сприймаються як внутрішні некеровані процеси. Творчість – постійних супутник дитячого розвитку, а в більш широкому розумінні – необхідна умова існування. За допомогою інтегрованого курсу «Мистецтво», упровадженого в Новій українській школі, здобувачі початкової освіти розширюють знання щодо ідей та особливостей сучасного мистецтва та сформують навички для впровадження різних складників сучасного мистецтва у свою діяльність.

Посилання

Комаровська О., Миропольська Н., Руденко І. Формування мистецьких уподобань учнів основної і старшої школи на уроках мистецтва та в позаурочний час : монографія. Кропивницький, 2018. 148 с.

Андрушко Я. Психокорекція : навч. посібник. Львів : ДУВС, 2017. 212 с.

Гріньова О. Особливості використання музикотерапії в роботі з дошкільниками. Практичний психолог: Дитячий садок. 2015. Вип. №10. С. 25–31. 4. Юнг К. Архетипи і колективне несвідоме. Львів : Астролябія, 2018. 608 с.

Калініченко О., Аристова Л. Мистецтво : підруч. інтегрованого курсу для 3 кл. закладів загальної середньої освіти. Київ : Видавничий дім «Освіта», 2020. 129 с. 6. Малицька О. Образотворче мистецтво з методикою навчання : навч. посіб. Бердянськ, 2016. 340 с.

Мушкевич М. Основи психотерапії : навч. посіб. Вид. 3-тє. Луцьк : Вежа-Друк, 2017. 420 с.

Тіунова О. Арт-терапія. Інноваційні психологічні технології. Київ–Львів–Тернопіль : ЕЕАТА, 2019. Випуск 6. 224 с.

Рома О. Гра по-новому, навчання по-іншому : метод. посіб. Київ, 2018. 44 с.

Руденко І. Виховний потенціал художніх технік у навчанні майбутніх вчителів образотворчого мистецтва. Розвиток виховної роботи у сучасному вищому навчальному закладі: змістовні домінанти та тенденції : зб. матеріалів Всеукраїнської наук.-практ. конф. Харків, 2016. С. 174-177.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-30