ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ ТРЕТЬОКЛАСНИКІВ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ МОРФЕМНО-СЛОВОТВІРНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ

Автор(и)

  • Лада ЧЕМОНІНА

DOI:

https://doi.org/10.31494/2412-9208-2022-1-2-464-474

Ключові слова:

початкова школа; здобувач початкової освіти; українська мова; розвиток мовлення; морфемно-словотвірні компетенції.

Анотація

Статтю присвячено одному з важливих питань сучасної лінгводидактики: розвитку мовлення здобувачів початкової освіти на уроках української мови у процесі формування морфемно-словотвірних компетенцій. Актуальність обраної проблеми дослідниця пояснює вимогами суспільства щодо сформованості ключових компетентностей особистості, зокрема комунікативної, та системним підходом до вивчення української мови в початковій школі. За результатами аналізу змісту чинних програм з української мови для першого концентру сучасного закладу загальної середньої освіти, наукових досліджень вітчизняних учених-лінгводидактів, авторка логічно обґрунтовує необхідність розвитку мовлення третьокласників у процесі формування в них умінь і навичок визначати будову слів та способи творення лексичних одиниць (на пропедевтичному рівні). Пропонована стаття являє собою результат здійснених науковицею досліджень, що носять теоретичний і водночас практично орієнтований характер. Публікація містить запропоновані завдання для учнів третіх класів, розроблені авторкою на засадах використання сучасних інновацій, а саме: діяльнісний підхід, технології розвитку критичного мислення, інтерактивні й ігрові технології навчання. Виконання подібних завдань забезпечує сформованість ключових і предметних компетентностей (зокрема комунікативної, мовної (визначати морфемну структуру слова, способи творення похідних слів на дотеоретичному рівні, особливості їх написання тощо), критично мислити, працювати в команді, приймати спільні рішення тощо), що визначають готовість здобувача початкової освіти як до подальшого навчання, так і життя в суспільстві, яке постійно розвивається. Уміщені у пропонованій публікації матеріали являють собою результат наукових досліджень і практичних пошуків авторки. Стаття буде корисною не тільки для учителів-практиків, які активно впроваджують інновації в освітній процес Нової української школи, та викладачів закладів вищої освіти, які здійснюють підготовку майбутніх учителів початкової школи. Ознайомлення з її змістом допоможе студентам спеціальності 013 «Початкова освіта» набути фахових компетентностей щодо системності навчання учнів початкової школи української мови (на прикладі розвитку мовлення дітей у процесі формування в них морфемно-словотвірних компетенцій.

Посилання

Гордієнко О. А. Розвивальна спрямованість уроків вивчення будови слова в початкових класах. Наукові записки Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя. 2014. № 3. С. 151–155.

Державний стандарт початкової освіти. URL : http://nus.org.ua/news/uryad-opublikuvav-novyj-derzhstandart-pochatkovoyi-osvity-dokument/ (дата звернення: 25.07.2022).

Для дітей. Розповіді про тварин. URL : https://dity.odb.te.ua/?menu=info&id=793 (дата звернення: 02.08.2022).

Енциклопедія освіти / [гол. ред. В. Г. Кремень]. Київ : Юрінком Інтер, 2008. 1040 с.

Космос і всесвіт. Цікаві факти про Місяць. URL : https://tut-cikavo.com/tse-tsikavo/kosmos-vsesvit/438-tsikavi-fakti-pro-misyats (дата звернення: 01.08.2022).

Методика навчання української мови в початковій школі : навч.-метод. посіб. для студ. ВНЗ / за наук. ред. М. С. Вашуленка. Київ : Літера ЛТД, 2011. 364 с.

Методика навчання української мови в середніх освітніх закладів / [кол. авторів ; за ред. М. І. Пентилюк]. Київ : Ленвіт, 2005. 400 с.

Оповідання про тварин для дітей «Подружилися». URL : https://mova-literatura.in.ua/opovidannya-pro-tvarin-dlya-ditej-podruzhilisya.html (дата звернення: 02.08.2022).

Плющ М. Я. Граматика української мови. Морфеміка. Словотвір. Морфологія. Київ : Вища школа, 2005. 286 с.

Природа. Цікаві факти про вітер. URL : https://tut-cikavo.com/pryroda/dyva-prirody/829-tsikavi-fakti-pro-viter (дата звернення: 01.08.2022).

Чемоніна Л. В. Наступність і перспективність вивчення словотвору української мови в початковій та основній школі : монографія. Бердянськ : БДПУ, 2012. 156 с.

Чому? Чому падають зорі? І чи падають вони насправді? URL : https://tut-cikavo.com/tse-tsikavo/chomu/564-chomu-padayut-zirki-i-chi-padayut-voni-naspravdi (дата звернення: 01.08.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30