ТЕХНОЛОГІЯ ХАКАТОНУ ЯК НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-47-54

Ключові слова:

хакатон, освітній процес, сучасні методики, застосування, проектне навчання.

Анотація

У статті розглянуті особливості хакатону у світлі педагогічного дискурсу як невід’ємної частини дистанційного навчання в умовах війни. Зазначено, що в сучасному світі, коли застосування інноваційних технологій стають звичайною практикою, освітній процес не є винятком, тому що вимагає постійного залучення сучасних методик. Саме завдяки їм здобувачі мають можливість безперервного професійного розвитку через творчу та наукову самореалізацію навіть в онлайн режимі. У статті проаналізовані та узагальнені роботи вчених, що займаються проблемами проектного навчання, запропоновані узагальнені правила організації хакатонів з урахуванням вимог до майбутніх фахівців. Незважаючи на доволі велику кількість робіт на цю тематику, у статті наголошується, що використання хакатонів як методу навчання стає дедалі поширенішим серед викладачів і здобувачів, адже в умовах війни українські здобувачі не завжди мають змогу доєднуватися до занять вчасно, а працювати над проєктами, запропонованими викладачами, працювати у команді, бути відповідальним за конкретні завдання, активно долучатися до дискусій на платформах і в чатах, коли у них є можливість і доступ до інтернету, вони завжди мають змогу, тому хакатон і є одним з найкращих засобів навчання та розвитку здобувачів у сучасних українських реаліях. Проаналізувавши сучасні дослідження, авторка статті також узагальнила, компілювала та універсалізувала умови використання педагогічних хакатонів в освітньому процесі, що дозволяє підвищити результативність самостійного навчання та формування навичок у здобувачів, необхідних для подальшого професійного розвитку та набуття необхідних навичок у професійній діяльності. Висно- вки містять рекомендації та поради щодо організації необхідних освітніх умов для впровадження хакатонів у навчальний процес, створення креативного середовища, що сприяє розвитку у здобувачів креативності, творчих навичок та критично- го мислення, особливо під час військового стану, коли дистанційне навчання стає єдино можливим видом навчання.

Посилання

Кириченко В., Нечерда В. Хакатон як технологія формування соціально успішної особистості учня. Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. Збірник наукових праць. 2022. 156–168.

Brittany Ann Kos. The Unique Hackathon Experience. University of Colorado Boulder, USA, Working Paper. August 2016. Boulder, CO, USA. © 2016. URL: https:// scholar.colorado.edu/atlas_gradpapers/4/ (дата звернення: 10.02.2024).

Калініна Л., Папіжук В. Хакатон як інноваційний формат професійно-методичної підготовки майбутнього вчителя іноземної мови в світлі нової української школи. Науковий журнал «Інноваційна педагогіка». 2023. Випуск 55. Том 2. С. 37–41.

Швирка В. Освітній хакатон як технологія формування soft skills у здобувачів вищої освіти. URL: https://archive.journal-grail.science/index.php/2710-3056/article/ view/1387 (дата звернення: 04.03.2024).

Долгова О. Хакатон як інноваційна форма STEM-освіти: досвід практичної діяльності лідерів учнівського самоврядування. Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. Збірник наукових праць. 2017. 178–188.

Groen D, Calderhead B. Science hackathons for developing interdisciplinary research and collaborations. eLife 2015. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/ PMC4511834/ (дата звернення: 01.03.2024).

Monika Lionaite. Hackathons as a tool for learning in the framework of UNESCO learning cities. URL: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1512603/FULLTEXT01. pdf (дата звернення: 08.02.2024).

Stoltzfus1 A., Rosenberg M., Budd A., Cranston K., Pontelli E., Olive S. Community and Code: Nine Lessons from Nine NES Cent Hackathons. URL: https:// f1000research. com/articles/6-786 (дата звернення: 18.02.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-06