ЕМОЦІЙНІ БАР’ЄРИ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ: СУТНІСТЬ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-97-108

Ключові слова:

емоція, емоційний барʼєр, емоційна памʼять, емоційний фон, фрустрація, навчальна діяльність.

Анотація

Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню сутності та класифікації емоційних барʼєрів в освітньому процесі. Автор доводить, що емоції відіграють важливу роль в навчанні та розвитку учнів, впливають на когнітивні, поведінкові та соціальні процеси, визначають готовність до вирішення реальних життєвих проблем. У сучасному світі, де зростає акцент на конкурентоспроможності та стресостійкості, розвиток емоційних компетентностей є пріоритетним, тим самим визначається актуальність вивчення емоційних барʼєрів та методів їх подолання. Мета цього дослідження – розкрити механізм та роль емоцій в освітньому процесі, визначити сутність поняття «емоційний барʼєр» в системі педагогічної діяльності та обґрунтувати класифікацію емоційних барʼєрів. У ході дослідження було вирішено низку проблем: уточнено поняття «емоція» та його розуміння в межах навчальної діяльності; обгрунтовано використання класифікації емоцій за Робертом Плутчиком в контексті виявлення причин їх появи в учнів та розкрито їх звʼязок з мотивацією і поведінкою людини; розкрито функції емоцій в навчальній діяльності; описано модель руху емоцій на різних етапах процесу навчання та роль емоцій успіху – неуспіху у розумовій діяльності учня; розкрито причини виникнення та місце емоційних барʼєрів в навчальній діяльності учня; уточнено поняття «емоційна памʼять»; проаналізовано причини та наслідки виникнення барʼєрів актуалізації негативних слідів емоційної памʼяті та окреслено методи їх подолання; розкрито сутність барʼєру негативного емоційного фону, перелічено несприятливі фактори, що його підвищують, а також охарактеризовано його види; уточнено поняття «психічна напруженість», процес її утворення, короткострокові та довгострокові впливи на людину; описано фрустраційні барʼєри, їх параметри, причини та наслідки виникнення. Стаття структурує попередні дослідження з теми та підіймає проблему перспективи розробки методів запобігання емоційним барʼєрам і формування емоційної компетентності учнів. Результати дослідження допоможуть вчителям краще зрозуміти природу емоцій та їх вплив на навчання, отримати практичні знання про види емоційних барʼєрів, їх причини, наслідки та методи подолання.

Посилання

Варій М. Й. Загальна психологія : підручник для студентів вищих навчальних закладів. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 1007 с.

Глазкова І. Я. Емоційні бар’єри студентів у навчальному процесі. Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. 2012. Вип. 3-4. С. 19–26.

Глазкова І. Я. Теоретико-методичні засади формування у майбутніх учителів компетентності запобігання і подолання педагогічних бар’єрів у процесі професійної підготовки : дис. … доктора пед. наук : 13.00.04. Харків, 2013. 566 с.

Загальна психологія : навч. посіб. / М’ясоїд П. А. Київ : Вища школа, 2004. 487 с.

Кузнєцов М. А. Емоційна памʼять людини. Психологія. 2010. Вип. 913. C. 93–98.

Чебикін О. Я. Структура, зміст та особливості емоційної регуляції пізнавальної діяльності школярів. Психологія і суспільство. 2016. Вип. 4 (66). С. 76–88.

Чебикін О. Я. Емоційна регуляція пізнавальної діяльності: концепція, механізм, умови. Педагогічна та вікова психологія. 2017. Вип. 3 (69). С. 86–103

Шапар В. Б. Сучасний тлумачний психологічний словник. Харків : Прапор, 2007. 640 с.

Knaus W. J. How to conquer your frustrations. URL: https://www.rebtnetwork.org/library/How_to_Conquer_Your_Frustrations.pdf (дата звернення: 01.03.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-06