ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ БІОЛОГІЇ ТА ОСНОВ ЗДОРОВ’Я ДО ЗАСТОСУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-160-170

Ключові слова:

педагогічні умови, майбутні вчителі біології та основ здоров’я, здоров’язбережувальні технології.

Анотація

У статті проаналізовано педагогічні умови формування готовності майбутніх учителів біології та основ здоров’я до застосування здоров’язбережувальних технологій в закладах загальної середньої освіти. Під педагогічними умовами готовності майбутніх учителів біології та основ здоров’я до застосування здоров’язбережувальних технологій розуміється сукупність особливостей функціонування освітнього середовища, які впливають на розвиток професійних якостей майбутнього вчителя, забезпечують результативність його фахової підготовки та формують готовність до застосування здоров’язбережувальних технологій в закладах загальної середньої освіти. На основі аналізу наукових досліджень виокремлено педагогічні умови формування готовності майбутніх учителів біології та основ здоров’я до застосування здоров’язбережувальних технологій в закладах загальної середньої освіти: 1) формування позитивної мотивації майбутніх учителів біології та основ здоров’я до застосування здоров’язбережувальних технологій; 2) удосконалення змісту освітніх компонентів, форм та методів фахової підготовки, орієнтованої на підготовку майбутніх учителів біології та основ здоров’я до здійснення здоров’язбережувальної діяльності. Зазначено, що реалізація першої педагогічної умови формування готовності майбутніх учителів біології та основ здоров’я до застосування здоров’язбережувальних технологій залежатиме від розвитку усвідомлення необхідності створення здоров’язбережувального освітнього середовища та розуміння особливостей формування здоров’язбережувальної компетентності учнів. Вона спрямована на осмислення майбутніми вчителями значущості збереження здоров’я підростаючого покоління та розуміння потреби підвищувати власну здоров’язбережувальну компетентність. Реалізація другої умови залежатиме від використання в освітньому процесі закладу вищої освіти інноваційних форм, методів та засобів навчання. Визначено фахові компетентності та програмні результати навчання, які дозволять майбутньому вчителю проєктувати освітній процес як здоров’язбережувальний.

Посилання

Гончаренко С. Український педагогічний словник. К.: Либідь, 1997. 376 с.

Бойченко Т. Є. Освітні профілактичні програми. К. : Главник, 2006. 128 с.

Бухлова Н. В. Сутнісний зміст поняття «Самоосвітня компетентність». Наукова скарбниця освіти Донеччини. 2008. № 1. С. 4.

Великий тлумачний словник сучасної української мови. Уклад. і голов. ред. В. Т. Бусел. К.; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. 1728 с.

Дичківська І. М. Інноваційні педагогічні технології. К. : Академвидав, 2004. 352 с.

Державний стандарт базової середньої освіти : Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 898. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/898-2020-%D0%BF#n16

Іонова О. М., Лук’янова Ю. С. Формування здоров’я особистості в умовах навчального закладу : навч. посіб. Х. : ХДАДМ, 2012. С. 115–129.

Кара C. І. Сухарєв Р. С. Професійна підготовка майбутніх учителів біології та основ здоров’я до формування здоров’язбережувальної компетентності школярів. Актуальні питання впливу довкілля, фізичного виховання та спорту на здоров’я людини : зб. наук. матеріалів VІ Міжнародної науково-практичної онлайн конференції. № 6. Бердянськ : БДПУ, 2023. С. 110–112.

Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/988-2016-%D1%80#Text

Поліщук Н. М. Все для уроку з основ здоров’я : книжка для вчителя. К.: Ґенеза, 2010. 152 с.

«Професійний стандарт за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)», затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства №2736 від 23.12.2020 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v2736915-20#Text.

Пєхота О. М., Будак В. Д., Старева А. М. та ін. Підготовка майбутнього викладача до впровадження педагогічних технологій. К.: А.С.К., 2003. 240 с.

Khatuntseva S., Kabus N., Portyan M., Zhernovnykova O., Kara S., Knysh S. The Method of Formingthe Health-Saving Competence of Pedagogical Universities’ Students. Revista Romane ascapentru Educatie Multidimensionala, 12 (1), (2020), 185–197. URL: https://publons.com/publon/32455010/

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-06