СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ З ПЛАВАННЯ З ДІТЬМИ ВІД 2-Х МІСЯЦІВ ДО 3-Х РОКІВ У БАСЕЙНАХ В ГРУПОВОМУ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОМУ ФОРМАТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-297-308

Ключові слова:

плавання, діти, батьки, тренер, навчання.

Анотація

Актуальність роботи. Раннє плавання – всесвітньо визнана сфера ефективного оздоровлення та розвитку дітей. Найважливішим чинником, що впливає на ефективність занять із дітьми є свідоме ставлення до цього процесу батьків. Враховуючи це, одним із шляхів удосконалення програм навчання дітей плаванню має стати отримання та аналіз інформації, яка надходить від батьків з урахуванням особливостей нового покоління дітей. Мета дослідження - визначення сучасних тенденцій щодо організації і проведення занять раннім плаванням з точки зору батьківської аудиторії, створення методичного підґрунтя для формування програми занять раннім плаванням для фахівців, які працюють з дітьми від 2-х місяців до 3-х років у басейнах в груповому та індивідуальному форматі. Матеріал і методи: аналіз та узагальнення літературних джерел, анкетування, опитування, педагогічне спостереження, методи математичної статистики. Дослідження проводилось протягом 2021 року у басейнах десяти регіонів України, об'єднаних спільним досвідом організації занять плаванням за програмою «Як рибка у воді». В анкетуванні прийняли участь 278 респондентів. Результати. Вивчена низка питань, пов'язаних з думкою батьків дітей віком від 2-х місяців до 3-х років, що займаються плаванням у басейнах в груповому та індивідуальному форматі, визначена необхідність та окреслені шляхи розробки і деталізації програм навчання плаванню, пов'язаних із специфікою проведення групових занять. Висновки. Серед існуючих форм організації і проведення занять з плавання з дітьми до 3-х років сучасні батьки віддають перевагу груповій формі навчання (96,2% респондентів). Важливим аспектом у досягненні результатів у ранньому плаванні є розуміння батьками значущості самої системи занять, прагнення до регулярного відвідування басейну, готовність до освоєння самостійного досвіду занять із дитиною. Виявленні тенденції дають можливість вдосконалити існуючі програми занять для дітей, що займаються плаванням у груповому і індивідуальному форматі.

Посилання

Francoise Barbira Freedman. Teaching Your Baby to Swim. Lourenz Books. 2012. 120 p. URL:https://www.amazon.com/Teaching-Francoise-Freedman-18-Oct-2012-Hardcover/dp/B011T6LE1C

Zeng N., Ayyub M., Sun H., Wen X., Xiang P., Gao Z. Effects of physical activity on motor skills and cognitive development in early childhood: A systematic review. BioMed Research International, 2017, Article ID 2760716.

Amelia, Stan Elena. & quot; Methodology of learning swimming in the first part of life through a positive approach. Ovidius University Annals, Series Physical Education and. Sport/Science, Movement and Health. 12.1 (2012): 88–96.

Terje Stakset. Swim with love. Forlag Arneberg, 2014. 156 p.

Santos C., Burnay, C., Button C., Cordovil R. Effects of Exposure to Formal Aquatic Activities on Babies Younger Than 36 Months: A Systematic Review. Int. J. Environ. Res. Public Health 2023, 20, 5610.

Doman D. Haw to teach your baby to swim from birth to age six. Square One Publishers; 15th edition, 2006. 120 p.

Козіна Ж. Л., Козин В. Ю. Народження дитини (Методика фізичної та психологічної підготовки вагітних до природних пологів). Харків, 1998. 64 с.

Ефименко М. М., Беседа В. В. Малий театр фізичного розвитку дітей раннього та дошкільного віку: навчально-методичний посібник. Вінниця: ООО «Твори», 2018. 252 с.

Азаренко Т. Д. Щаслива дитина – здорова дитина. Харків: Основа, 2011. 96 с.

Азаренко Т. Д., Пилипко О. О. Навчання плаванню дітей першого року життя в умовах домашньої ванни за оздоровчою програмою «Як рибка у воді». Методичний посібник. Харків, ФОП Куркова, 2023. 121 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07