КОМУНІКАТИВНІ СТРАТЕГІЇ ТА ТАКТИКИ СПІЛКУВАННЯ З ДІТЬМИ В МОНТЕССОРІ-ГРУПАХ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-309-318

Ключові слова:

діти дошкільного віку, заклад дошкільної освіти, Монтессорі-педагогіка, розмова у колі, спілкування у спільній діяльності, дидактичне коло, підготовлене розвивальне середовище, уроки номенклатури, основний урок, самостійність.

Анотація

У статті розглядаються питання організації роботи з комунікативних стратегій та тактик спілкування дітей дошкільного віку у Монтессорі-освіті. Визначено, що організація мовленнєвого розвитку дітей дошкільного віку вибудовується з урахуванням методичних принципів, які визначають вибір змісту, методів і прийомів навчання мови відповідно до завдань мовленнєвого розвитку дітей. Зазначено, що педагогічна концепція М. Монтессорі включає методологічні засади, які грунтуються на визнанні суб’єктної позиції дитини; ідеї створення спеціально підготовленого середовища, в якому здійснюється вільна робота дітей з матеріалами автодидактичного характеру; варіативну модель навчання дітей різних вікових груп. Наведено аналіз підходів до організації мовленнєвого виховання дітей дошкільного віку в класичній Монтессорі-педагогіці. Запропоновано систему роботи з розвитку мовлення дітей у Монтессорі-освіті, в якій враховані сучасні вимоги до засвоєння рідної мови дітьми дошкільного віку. Проаналізовано, що мовленнєвий розвиток дітей дошкільного віку в Монтессорі-педагогіці здійснюється за трьома основними напрямами: формування понятійної системи, що включає розширення словникового запасу, класифікацію та систематизацію предметного словника; роботу над правильною вимовою; навчання читання та письма. Автором зроблено висновок про те, що оптимальною формою розвитку та становлення мовленнєвих уявлень про типи тексту у дітей старшого дошкільного віку є спеціально організована системно-мовленнєва діяльність та підготовлене розвивальне середовище, які спрямовані на активну пізнавальну діяльність дитини, що сприяють комплексному сприйняттю різних форм викладення Монтессорі-педагогіки та актуалізації їх у природньому мовленнєвому спілкуванні.

Посилання

Богуш А. М. Мовленнєвий розвиток дітей від народження до семи років: монографія. К.: Видавничий Дім «Слово», 2019. 376 с.

Гавриш Н. В. Розвиток зв’язного мовлення дошкільнят. К.: Шкільний світ, 2016. 119 с.

Дичківська І. М., Поніманська Т. І. М. Монтессорі: теорія і технологія. К.: Видавничий Дім «Слово», 2006. 304с

Зрожевська А. Я. Опис – основа зв’язної розповіді. Дошкільне виховання. 2012. №2. С. 4–5

Крутій К. Л. Навчання дітей української мови: теорія і практика . Запоріжжя: TOB «ЛІПС» ЛТД, 2019. C. l 1-–44.

Омеляненко А. В. Формування мовленнєвих уявлень у дітей старшого дошкільного віку про різні типи тексту (опис, розповідь, роздум) Scientific space: integration of traditional and innovative processes : Scientific monograph. Riga, Latvia: «Baltija

Publishing», 2023. Р355–381. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-310-1-14

Порядченко Л.П. Описове мовлення: методи розвитку та активізації. Палітра педагога. 2023. № 2. С. 5–9.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07