ЗМІЦНЕННЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБОМ ХУДОЖНЬО-МОВЛЕННЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-319-328

Ключові слова:

діти шостого року життя, психічне здоров’я, художньо-мовленнєва діяльність, сміхотерапія.

Анотація

В умовах війни в Україні перед освітянами постали нові виклики, які пов’язані із забезпеченням психічного здоров’я дітей, тобто забезпечення психологічної підтримки та допомоги для подолання травм та стресу дітям, які переживають війну. Ці питання вимагають комплексного підходу та спільних зусиль для їх вирішення з боку батьків та педагогів. Психічне здоров’я дітей в наш час дуже важливе, воно відіграє велику роль в становленні особистості. Важливим новоутворенням старшого дошкільного віку є формування нового рівня афективно-потрібносної сфери дитини, який дозволяє їй керуватися свідомо метою, моральними вимогами і своїми почуттями. Здоров’я – це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб. Психічне здоров’я – це збірне поняття, яке складається з декількох складових: психіка і здоров’я – створюючи синтетичний об’єкт для вивчення. Психічне здоров’я дитини – (відповідно до визначення Всесвітньої організації охорони здоров’я), це стан благополуччя, при якому дитина може реалізувати свої власні можливості та здібність, справитися зі звичайними життєвими стресами, продуктивно та плідно навчатися. З даного визначення випливає ще важлива думка про те, що фізичний стан здоров’я – це здоров’я людини, то психічне здоров’я – це нормальне функціонування психічних процесів у людині. Сміхотерапія – це напрям соціальної психології, який розвивається, як засіб впливу на особистість для зняття напруги, стресу та здійснюється під час проведення спільних вправ з використанням сміху. Для дітей шостого року життя сміхотерапія є дуже корисною, вона є важливим засобом для зміцнення їх психічного здоров’я. Як показують наукові дослідження, що найбільш ефективним засобом зміцнення психічного здоров’я дітей є художньо-мовленнєва діяльність, яка формує своє емоційне ставлення до художнього образу.

Посилання

Бех І. Д. Виховання особистості: навчальний посібник для студ. ВНЗ. 2-е вид. Київ: Либідь, 2003. 280 с.

Бєлєнька Г. В., Богініч О. Л., Машовець М. А. Здоров’я дитини – від родини. Київ: Вища школа, 2006. 220 с.

Богуш А. М., Попова І. І. Розвиток образного мовлення дітей старшого дошкільного віку засобами поетичного гумору: навчальний посібник. Київ: Видавничий Дім «Слово», 2014. 200 с.

Гавриш Н. В., Курінна С. М. Гумор виховує, навчає. Дошкільне виховання. 2018. № 10. С. 20–22.

Голубенко Ж. А. Психофізіологічні особливості старшого дошкільного віку. Психолог дошкілля. 2018. № 2. С. 19–22.

Денисенко Н. Ф., Лиходід Л. В., Лупінович С. В. Сміхотерапія – лікування сміхом: навч.-метод. посібник. Тернопіль: Мандрівець, 2010. 160 с.

Закон України «Про дошкільну освіту» від 11. 07. 2001. URL : http://surl.li/mqjvp (дата звернення: 10.01.2024).

Лохвицька Л. В., Андрющенко Т. К. Виховання здорової дитини в сучасній сім’ї: навчально-методичний посібник. Тернопіль: Мандрівець, 2010. 228 с.

Федій О. А. Сміхотерапія: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2007. 256 c.

Яценко Т. В. Діагностика психічного розвитку дітей дошкільного віку: методичний посібник. Кременчук: Вища школа, 1978. 84с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07