СКЛАДОВІ АВТОРИТЕТУ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-2-9-17

Ключові слова:

авторитет керівника, заклад загальної середньої освіти

Анотація

У статті визначено складові авторитету керівника закладу загальної середньої освіти в сучасній Україні та виявлено особливості впливу авторитету керівника школи на ефективність управлінської діяльності. Автором застосовувалися методи аналізу, синтезу, систематизація, узагальнення, категоріальний та функціональний аналіз, опитування.  В дослідженні, на основі аналізу літератури, уточнено поняття авторитет керівника, яке розглядається як загальноприйнятий неформальний вплив якої- небудь особи в різних сферах суспільного життя (вихованні,освіті, науці), заснований на знаннях, моральних якостях та досвіді.  Доведено, що авторитет директора школи більшою мірою залежить від наявності у нього соціально-психологічних якостей (вміння вирішувати конфлікти у взаєминах вчителів; вміння виправляти помилки підлеглих у коректній формі; проявляти інтерес до життя вчителів поза роботою), яких, на думку педагогів, бракує найбільше, а найменшою мірою від професійно-ділових та адміністративно-розпорядчих якостей.  Педагоги відзначили, потужний вплив суто людських якостей керівника на їх авторитет серед колег, що пояснюється, тим, що такі якості особистості, як такт і витримка, справедливість, уміння поважати людей сприяють згуртуванню членів колективу навколо свого керівника, пробудженню та підтримці у педагогів почуття поваги та довіри до нього. Що призводить до посилення позиції керівника в колективі, утвердження його авторитету, дозволяє директорові висувати свої вимоги.  Виявлено, що динамічність та високий темп шкільного життя, несподіванки та невдачі викликають у педагогів високу чутливість, тому людяність у взаєминах підвищують емоційний статус колективу, його готовність працювати творчо, підтримати вимоги керівника, сприяє формуванню позитивного ставлення педагогів до своєї роботи. 

Посилання

Базелюк В., Артюшенко А. Авторитет керівника школи та його вплив на педагогічний колектив. Вісник післядипломної освіти. Серія: Педагогічні науки, 2020. Випуск 14 (43). С.·29–43. https://doi.org/10.32405/2218-7650-2020-14(43)-29-43

Вєнцева Н. О. Інноваційна компетентність як складова професійної діяльності сучасного педагога. Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія «Педагогіка і психологія». Педагогічні науки, 2022. № 1 (23). С. 109–116.

Гриценко Т. Б. Етика ділового спілкування: навч. посіб. Київ : Центр учбовоı̈ літ‐ри, 2007. 344 с.

Скрипник К. Д., Кутасова Т. Л. Ще раз про якості керівника. Управління персоналом. 2017. № 8. С. 23–27.

Vientseva N., Orhiiets O., Omelchenco A., Romanchuk S. Students' perception of the effectiveness of the professional activity of teachers of higher education institutions: the influence of social conditions. Pedagogy. Bulgarian Journal оf Educational Research аnd Practice. Sofia: Az-buki National Publishing House, 2024. Vol. 96. Number 2. Р. 195–205.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-17