СИСТЕМА РОБОТИ ІЗ ЗАСВОЄННЯ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ УЧНЯМИ 6 КЛАСУ (ПРОЄКТ «ІНТЕЛЕКТ УКРАЇНИ»)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-2-36-48

Ключові слова:

фразеологізм, система роботи, проєкт «Інтелект України», поліфункціональні уроки, учні 6 класу

Анотація

У статті досліджено систему роботи із засвоєння фразеологізмів учнями 6 класу за проєктом «Інтелект України». Наголошено, що навчання за програмою «Інтелект України» прогресивне й ефективне завдяки продуманості, інтегрованості, професіоналізму, творчості, патріотизму, результативності. Відповідно на поліфункціональних уроках української мови учні співпрацюють із різними партнерами в парі, групі, команді; виконують різні соціальні ролі; беруть на себе відповідальність за власні рішення та їхнє виконання; поглиблюють базові вміння та навички для спілкування українською мовою в життєво важливих для свого віку й актуальних для сучасного суспільства сферах і ситуаціях спілкування. З՚ясовано, що мовна змістова лінія уроків української мови в 6 класі не передбачає окремого розділу «Фразеологія». Проте майже на кожному поліфункціональному уроці наявна словникова робота з фразеологізмами, інтеграція знань та навичок. Досліджено, що система роботи із засвоєння фразеологізмів учнями 6 класу за проєктом «Інтелект України» має такі особливості: у висновках до уроків учням надано історичні довідки про фразеологізми біблійного походження, є мінісловники фразеологізмів, конкурси «Найрозумніший», «Готуємося до ЗНО», укладання речень із вивченими фразеологізмами. Зазначено, що шестикласники пізнають самобутність української мови й національну неповторність українців за допомогою експресивних можливостей фразеологізмів, складниками яких є займенники, числівники, дієслова. Крім мого, діти переконуються на уроках української мови, що у фразеологізмах відображено навколишню природу українців, багатство рослинного і тваринного світу, зовнішній та внутрішній світ людини. Наголошено, що, як показує досвід, учням 6 класу до вподоби засвоювати семантику сталих висловів за допомогою проєктної роботи чи проблемних ситуацій: пояснити за допомогою малюнків на дошці, використати малюнки-пазли чи анімаційне відео; створити презентації фразеологізмів; відвідати мовне конструкторського бюро; доповнювати тексти вправ вивченими фразеологізмами; застосовувати міжпредметні зв՚язки тощо. 

Посилання

Голуб Н. Методичні рекомендації щодо навчання української мови в умовах компетентнісного підходу. Дивослово. 2013. № 9. С. 2–7.

Горошкіна О. М., Бондаренко, Н. В., Попова, Л. О. Методика компетентнісно орієнтованого навчання української мови учнів ліцею на рівні стандарту: метод. посіб. Київ: КОНВІ ПРІНТ, 2020.

Груба Т. Л. Методика формування мовної особистості старшокласника на уроках української мови (профільний рівень): дис. на здобуття наук. ступ. докт. пед. наук зі спец. 13.00.02 – теорія та методика навчання (українська мова). Київський університет імені Бориса Грінченка. Київ, 2019. 547 с.

Демиденко Г. Паралінгвальні фразеологізми в українській етнокультурі: монографія. Кривий Ріг: НПП АСТЕРІКС, 2014. 175 с.

Дика Н. М., Огарь Ю. В. Реалізація комунікативно-когнітивного підходу до навчання синтаксису в профільні школі: від думки до тексту. Молодий вчений. 2016. 11(38). С. 426–431.

Дідук-Ступ’як Г. І. Дискурсно-текстологічний і прагматико-комунікативний аспекти лінгвометодичної інноваційної макротехнології «Інтеракція різнотипових підходів до вивчення української мови» в основній школі. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Педагогіка. 2014. № 2. С. 88–95.

Караман С., Горошкіна О., Караман О., Попова Л. Формування ключових компетентностей учнів засобами підручника «Українська мова» для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням філології. Українська мова і література в школах України. 2017. № 6. С. 22–29.

Кушнір Т. І. Формування граматичної компетентності учнів 8–9 класів у процесі вивчення синтаксису: дис. канд. пед. наук. Київський університет імені БорисаГрінченка, Київ. 2016. 294 с.

Методика компетентнісно орієнтованого навчання української мови учнів ліцею на рівні стандарту : методичний посібник / Горошкіна О. М., Бондаренко Н. В., Попова Л. О. Київ : КОНВІ ПРІНТ, 2020. 128 с.

Пентилюк М. Компетентнісний підхід до формування мовної особистості в євроінтеграційному процесі. Українська мова та література в школі. 2010. № 2. С. 2‒8.

Сидоренко В. Формування синтаксичної компетентності учнів на засадах інноваційних освітніх підходів. Методичні студії: зб. наук.-метод. праць. Випуск 5 / Укл.: Михайло Вінтонів (відпов. ред.) та ін. Вінниця: ДонНУ імені Василя Стуса,

С. 129–146.

Тесленко О. В. Міжпредметні зв’язки у процесі вивчення фразеології української мови в 5–7 класах загальноосвітньої школи : автореф. дис. … канд. пед. наук. Київ. 2000. 16 с.

Українська мова: навчальна програма для закладів загальної середньої освіти, що працюють за науково-педагогічним проєктом «Інтелект України» 5–9 класи / Гавриш І. В., Семихат Н. В., Дроф՚як С. М., Новожилова. 54 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-17