СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ: ПЕРСПЕКТИВНІ ВЕКТОРИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-2-146-152

Ключові слова:

майбутні фахівці медичної галузі, професійна підготовка, системний підхід, особистісно-діяльнісний підхід, компетентнісний підхід, стний підхід

Анотація

Стаття присвячена характеристиці сучасних підходів до підготовки майбутніх фахівців медичної галузі. Основна увага зосереджується на розкритті комплексу підходів підготовки майбутніх фахівців медичної галузі. Зазначено, що методологічною основою підготовки майбутніх фахівців медичної галузі було визначено комплекс підходів: системно-цілісний, особистісно-діяльнісний, компетентнісний, контекстний. Розглянуто кожний підхід зокрема. Так, системний підхід визначає послідовність процедур зі створення об’єкта як системи та пропонує пояснення, опис, прогнозування його поведінки що поєднується з загальною ціллю. Зазначено, що він розкриває зовнішні й внутрішні зв’язки, інтегративні властивості об’єкта як системи та формує цілісне бачення множинних об’єктів дослідження. Визначено, що особистісно-діяльнісний підхід дозволяє розглядати особистість майбутнього фахівця медичної галузі в його професійній діяльності, сприяє по-новому підійти до вирішення проблеми ефективного отримання умінь, знань. Установлено, що компетентнісний підхід передбачає формування професійної компетентності як інтегрованої характеристики, що охоплює знання, вміння, навички, модель поведінки, особистісні якості та досвід, котрі має опанувати майбутній медичний працівник у процесі професійної підготовки. Саме компетентнісний підхід дозволяє одночасно орієнтуватися на інноваційний досвід успішної професійної діяльності в медичній галузі. Доведено, що компетентнісний підхід підсилює практичну зорієнтованість медичної освіти, ставлячи на перший план уміння вирішувати професійні задачі та акцентує увагу на результатах освіти. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури можна також акцентувати увагу на тому, що професійний контекст передбачає завдання, форми і методи професійно-педагогічної діяльності, ситуації соціально-психологічної взаємодії, характерні для фахівців галузі медицини. Акцентовано, що усі методологічні підходи спрямовані на підвищення якості підготовки медичних працівників, так і на формування в них готовності до виконання професійних функцій. 

Посилання

Герлянд Т. М. Технологія контексного навчання у професійному розвитку особистості майбутнього фахівця. Теоретичні та методичні засади особистісно-професійного розвитку майбутнього вчителя: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конференції. – Вінниця : ТОВ «Нілан ЛТД», 2014. С. 32–35.

Дубасенюк О. А. Концептуальні підходи до професійно-педагогічної підготовки сучасного педагога. Житомир: Видво ЖДУ ім. І.Франка, 2011. 114 с.

Іванова Л. І. Підготовка майбутніх учителів фізичної культури до фізкультурно-оздоровчої роботи з учнями загальноосвітніх навчальних закладів: автореф.дис.канд.пед.наук: 13.00.04 «Теорія та методика професійної освіти». Київ, 2006. 24 с.

Концепція реформування системи підготовки лікарів в Україні та приведення її у відповідність до вимог Болонської декларації. URL: http://testcentr.org.ua/bolon_proc.php. (дата звернення: 10.05.2024).

Кремень В. Педагогічна синергетика : понятійно-категоріальний синтез. Теория и практика управления социальными системами. № 3. НТУ «ХПИ», 2013. С. 3–19.

Марцева Л. А. Професійна підготовка молодших спеціалістів радіотехнічного профілю в технічних коледжах: монографія / Людмила Андріївна Марцева. – Вінниця : Фенікс Медіа, 2015. 420 с.

Нагач М. В. Підготовка майбутніх учителів у школах професійного розвитку в США: автореф.дис.канд.пед.наук: 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти». К., 2008. 21 с.

Шахов В. І. Теоретико-методологічні основи базової педагогічної освіти майбутніх учителів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра пед. наук: спец. 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти», – Тернопіль, 2008. 43 с.

Johnson E. B. Contextual Teaching and Learning / Johnson Elaine B. – Thousand Oaks, California : Corwin Press, INC. A Sage Publications Company, 2002. 196 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-17