РОЗВИТОК МЕДІАГРАМОТНОСТІ МАЙБУТНІХ ЖУРНАЛІСТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВТІИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31494/2412-9208-2022-1-2-365-374

Ключові слова:

медіаосвіта, медіакомпетентність, критичне мислення, вища освіта, журналістика.

Анотація

У статті наголошено на необхідності медіаосвіти як невід’ємного компонента освітнього процесу, розширення її теоретичного та практичного потенціалу, затребуваності в сучасному суспільстві, зважаючи на специфіку інформаційного простору, у якому перебуває Україна, особливо в часи повномасштабної російсько-української війни. Описано рівень дослідження медіаосвіти на Заході та в Україні, проаналізовано різні дефініції цього поняття в сучасних українських наукових розвідках. Розглянуто вузьке та широке значення терміна: компонент навчання здобувачів середньої та вищої освіти в першому випадку та довгострокова суспільно-просвітницька діяльність без вікових обмежень. Приділено увагу Концепції впровадження медіаосвіти в Україні та її реалізації в державі загалом і в закладах вищої освіти зокрема. Схарактеризовано критичне мислення, розвиток якого є однією з основних цілей медіаосвіти. Подано та аргументовано твердження про те, що представники професій, які безпосередньо пов’язані з медіа, а також здобувачі вищої освіти спеціальності Журналістика повинні займатися медіаосвітою на професійному рівні. Останнім варто розвивати медіакомпетентність у формальному освітньому середовищі. Додатково вони можуть поглиблювати наявні медіанавички у формі неформальної та інформальної освіти. Це ж саме стосується і представників педагогічних професій, тобто тих, завдяки яким провадиться медіаосвітня діяльність успішна робота у сфері більшості сучасних професій практично немислима без розвинених здібностей постійної самоосвіти протягом усього життя, зокрема й медіаосвіти Визначено місце медіаосвітнього компоненту в процесі здобуття фахової вищої освіти. Його можна інтегрувати з традиційними дисциплінами освітньо-професійної програми чи вводити автономно (дисципліни за вибором здобувачів, факультативи тощо). Схарактеризовано етапи медіаосвіти, а також критерії розвитку медіакомпетентності молоді: понятійний, сенсорний, мотиваційний, оцінюючий, креативний (творчий).

Посилання

Бобаль Н. Використання технологій розвитку критичного мислення у навчанні майбутніх журналістів роботі з інформацією. Педагогіка і психологія професійної освіти. 2014. № 2. С. 83–89.

Головченко Г. Розвиток медіакомпетентності на робочому місці у США та Канаді. Наукові записки БДПУ. Серія: Педагогічні науки. Вип.2. Бердянськ : БДПУ, 2020.С. 39–49.

Задорожна Н. Т., Кузнєцова Т. В. Медіа-освіта. Енциклопедія освіти; Акад. пед. наук України; гол. ред. В. Г. Кремень. Київ : Юрінком Інтер, 2008. С. 481.

Концепція впровадження медіаосвіти в Україні (нова редакція) / за ред. Л. А. Найдьонової, М. М. Слюсаревського. Київ, 2016. 20 с.

Литвин А. В., Робак В. Є. Завдання медіаосвіти в підготовці фахівців. Наукові записки [Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка]. Серія : Педагогіка. 2013. № 3. С. 31–37.

Медіаграмотність та критичне мислення на уроках суспільствознавства: посіб. для вчит. / Т. Бакка, О. Бурім, О. Волошенюк, Р. Євтушенко, Т. Мелещенко, О. Мокрогуз ; за ред. В. Іванова, О. Волошенюк. Київ : ЦВП, АУП, 2016. 243 с.

Медіаосвіта та медіаграмотність : підручник / ред.-упор. В. Іванов, О. Волошенюк ; за наук. ред. В. Різуна. Київ : Центр вільної преси, 2012. 352 с.

Нікітченко О. С., Тарасова О. А. Формування навичок критичного мислення на уроках іноземної мови : навч.-практ. посіб. Харків : «Друкарня Мадрид», 2017. 104 с.

Онкович Г. В. Нові вектори розвитку сучасної медіаосвіти. Журналістика. Філологія. Медіаосвіта : зб. наук. пр. Полтава : ПНПУ ім. В. Г. Короленка, 2014. С. 150–158.

Освітньо-професійна програма «Журналістика» першого рівня вищої освіти за спеціальністю 061 Журналістика галузі знань 06 Журналістика / гарант програми Ю. Мельнікова. Бердянськ : Бердянський державний педагогічний університет, 2021. URL: https://bdpu.org.ua/wp-content/uploads/2022/01/061_Jurnalist.pdf (дата звернення:30.07.2022)

Потятинник Б. Масова журналістська освіта – а чому б ні? МедіаКритика. 2005. Ч. 10. С. 7–10.

Тягло О. В. Критичне мислення: навч. посіб. Харків : Вид. група «Основа»: «Триада +», 2008. 192 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-30