РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ЗРОСТАННЯ ПОПУЛЯРНОСТІ ЖІНОЧОГО ФУТБОЛУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-81-88

Ключові слова:

cпорт, фізична підготовка, жіночий футбол, тренування, методика підготовки.

Анотація

У статті розкрито ретроспективний аналіз розвитку жіночого футболу, яка сягає кінця 19-го століття, коли його вперше визнали. На початку свого існування жіночий футбол стикався зі стереотипами та соціальними обмеженнями. У перші десятиліття 20-го століття жіночий футбол набув популярності на різних континентах. Незважаючи на спротив і критику, жінки почали формувати власні команди і грати матчі. Згодом були створені перші жіночі футбольні асоціації та турніри, які сприяли подальшому розвитку жіночого футболу. Однак розвиток жіночого футболу гальмувався протягом багатьох років. Жінкам часто відмовляли в можливості грати на професійному рівні, а їхні досягнення та навички не отримували справедливого визнання. Лише в останні роки жіночий футбол почав отримувати увагу та підтримку. Сьогодні жіночий футбол стає все більш популярним і приваблює все більше прихильників. На різних рівнях організовуються чемпіонати та турніри, а жіночі збірні беруть участь у міжнародних змаганнях. Жіночий футбол також відіграє важливу роль у просуванні гендерної рівності та заохоченні жіночого спорту. Протягом останніх десятиліть жіночий футбол пережив вражаючий розвиток. Збільшення участі команд, підвищення рівня гри, розвиток професіоналізму та широкомасштабні турніри стали ключовими моментами у відродженні цього виду спорту.

Посилання

Ковалишин А. Витоки жіночого футболу на теренах України. Фізична культура, спорт та здоров’я нації: збірник наукових праць. Випуск 16. Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського. Вінниця : ТОВ «Ландо ЛТД», 2013. С. 685–689.

Костюкевич В. М. Теорія і методика викладання футболу. Київ: Центр учбової літератури, 2019. 312 с.

Кутек Т., Ахметов Р. Управління тренувальним процесом на основі аналізу взаємозв’язку спеціальної фізичної та технічної підготовленості кваліфікованих спортсменів. Фізична культура, спорт та здоров’я нації. 2016. Вип. 2 (21). С. 159–163

Філософські обрії сьогодення: збірник наукових праць/заг. ред. І.Варнавської. Херсон: ДВНЗ «ХДАЕУ», 2020. 97 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-06