ТРАНСФОРМАТОР ТЕСЛА: ВІД ІДЕЇ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2412-9208-2024-1-109-117

Ключові слова:

загальна фізика, навчальний фізичний експеримент, елек- тричний струм у газах, трансформатор Тесла.

Анотація

Стаття присвячена розв’язанню актуальної і багатогранної проблеми підвищення якості професійної підготовки майбутніх учителів фізики засобами навчального фізичного експерименту за сучасних освітніх умов, розробці та впровадженні в освітній процес курсу загальної фізики експериментальної установки «Трансформатор Тесла» з теми «Електричний струм у газах», зорієнтованої на підвищення пізнавального інтересу, спостережливості, ініціативності, рівня та якості освітніх досягнень здобувачів. Відповідно до поставлених завдань проаналізовано дидактичний потенціал навчального експерименту в системі професійної підготовки майбутнього вчителя фізики. Наведено класифікацію робіт фізичного практикуму курсу загальної фізики педагогічного університету за дидактичним цілями. Наголошено на необхідності педагогічного контролю з опанування студентами у ході роботи не тільки частковими, але й загальними експериментаторськими уміннями і навичками як невід’ємного компоненту їх професійної компетентності. На основі вивчення літературних джерел проведено науково-методичний аналіз викладання теми «Електричний струм у газах» курсу загальної фізики педагогічного університету. Розглянуто зміст і структуру теми, фізичну сутність виникнення й проходження електричного струму у випадку іскрового, тліючого, коронного і дугового розрядів. Розроблено експериментальну установку «Трансформатор Тесла» та підготовлено методичні рекомендації до проведення на її основі навчальних демонстрацій з відповідної теми курсу загальної фізики. Як свідчить досвід, застосування розробленої експериментальної установки в освітньому процесі курсів загальної фізики (електрика і магнетизм), методики навчання фізики, лабораторного практикуму зі шкільного фізичного експерименту, історії фізики сприяє підвищенню пізнавального інтересу студентів, рівня та якості їх фундаментальної професійної підготовки.

Посилання

Бушок Г.Ф., Венгер Є.Ф. Методика викладання загальної фізики у вищій школі. Київ : Вища школа, 2000. 415 с.

Кучерук І.М., Горбачук І.Т., Луцик П.П. Загальний курс фізики: підручник : у 3 т. Київ: Техніка, 2006. Т.2: Електрика і магнетизм. 452 с. 3. Мендерецький В.В. Навчальний експеримент в системі підготовки вчителя фізики: монографія. Кам’янець-Подільський : К-ПДПУ імені І.Огієнка, 2006. 256 с.

Сергієнко В.П. Теоретичні і методичні засади навчання загальної фізики в системі фахової підготовки вчителя : дис. … доктора педагогічних наук : 13.00.02 «Теорія і методика навчання (фізика)». Київ, 2004. 516 с.

Нікола Тесла. Фізика в гармонії з мистецтвом. URL: https://msmb.org.ua/ biblioresursi/bibliografiya/osobistosti/tesla-fizika-v-garmonii-z-mistetstvom. (дата звернення: 01.02.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-06