РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПРОЄКТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВІТЧИЗНЯНІЙ ТА ЗАРУБІЖНІЙ ПЕДАГОГІЦІ ХХ СТОЛІТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31494/2412-9208-2023-1-2-11-16

Ключові слова:

проєктні технології, метод проєктів, навчальне проєктування, педагогічне проєктування, проєктно-технологічна діяльність.

Анотація

У статті визначається актуальність проблеми використанням проєктних технологій в освітній сфері. Зауважується, що саме метод проєктів надає можливість учителеві зосередитися на індивідуальних потребах учнів, створювати умови для розвитку їхньої креативності та інноваційного мислення. Акцентовано увагу на тому, що у ХХ столітті в освіті активно розпочало використовуватися проєктування як ефективний метод навчання. У США його використання було започатковано Д. Дьюї, У. Кілпатриком, Е. Коллінгсом. Ідеї організації навчання на принципах свободи, самостійності та співробітництва представлені в педагогічних дослідженнях Х. Паркхерст та впроваджені в практику школи як лабораторний метод. Використання елементів методу проєктів у 20-30-х роках ХХ століття було здійснено в експериментальних школах Європи. Зауважується, що в Україні використання методу проєктів розпочалося із 20-х років минулого століття і пов’язувалося з іменами видатних українських педагогів С. Русової, А. Макаренка, а у 50-60 рр. – В. Сухомлинським. У їх педагогічній діяльності відображено не лише ідеї, пов’язані із проєктною діяльністю учнів у навчальній роботі, але і з педагогічним проєктуванням. Зроблено висновок стосовно того, що використання проєктних технології в освітньому процесі пов’язано із навчальним проєктуванням та педагогічним проєктуванням. Метод проєктів в освіті ХХ ст. використовували для покращення якості освіти та виховання дітей, наближеності змісту освіти до реалій життя, формування в підростаючого покоління умінь використовувати отримані знання в практичних ситуаціях. Навчання учнів організовувалось на принципах свободи, самостійності та співробітництва. Педагоги впроваджували метод проєктів і з метою творчого розвитку учнів. А педагогічне проектування було пов’язане з творчою педагогічною працею та проєктуванням особистості. Подальших наукових розвідок потребує питання використання проєктних технологій у сучасній технологічній освіті, зокрема пов’язаних із навчальним та педагогічним проєктуванням у закладах загальної середньої освіти, а також проєктних технологій, що можуть бути використані у закладах вищої освіти для ефективної підготовки майбутніх вчителів технологій то професійної діяльності.

Посилання

Вєтрова І. М. Розвиток альтернативної середньої освіти у США (друга половина ХХ століття) : автореф. дис… на здобуття наук. ступеня канд. пед. наук : спец. 13.00.01 «Загальна педагогіка та історія педагогіки». Київ, 2008. 20 с.

Карпенчук С. Г. Педагогічна технологія А. С. Макаренка в контексті сучасної педагогіки : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора пед. наук : спец. 13.00.01 «Загальна педагогіка та історія педагогіки». Київ, 2003. 42 с.

Мельниченко Б. Метод проектів за рубежем: минуле і сучасне. Метод проектів: традиції, перспективи, життєві результати. Практико зорієнтований збірник. Київ : Департамент, 2003. С. 133−136.

Проектне навчання: коротко про головне. URL : https://nus.org.ua/view/proektne-navchannya-korotko-pro-golovne/ (дата звернення: 12.04.2023)

Русова С. Вибрані педагогічні твори. Київ : Освіта, 1996. 304 с.

Сухомлинський В. О. Сто порад учителеві. Вибрані твори : В 5 т. Київ : Рад. школа, 1976. Т. 2. С. 417–654.

Сухомлинський В. О. Розмова з молодим директором. Вибрані твори: В 5 т. Київ : Рад. школа, 1977. Т. 4. С. 417–638. 8. Dewey J., Dewey E. Schools of to-morrow. Dutton, 1915. 316 р.

Kilpatrick W. H. The Project Method. The Use of Purposeful Act in the Educative Process. Eleventh Impress. Published by Teachers College Columbia University, New York City, 1929. 18 p.

Kilpatrick W. H. Foundations of Method. Informal Talks on Teaching. New York. NY : The MacMillan Company, 1929. 383 р.

Parkhurst H. Education on the Dalton plan. New York : E.P. Dutton and Company, 1922. 323 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-07